Ca La Peirona, 15 anys de bona cuina a Vilaplana

A la Maria Mercè Serres li agradava molt la cuina, des de sempre, encara que a la família no hi havia cap antecedent restaurador. L’art dels fogons el va aprendre a casa, de la seva àvia, de la seva mare i, quan es va casar amb Joan Maria Mestre, de la seva sogra. Un dia –ara fa 15 anys-, es va decidir i va convertir en realitat el seu somni: ser cuinera professional i tenir el seu propi restaurant; així va néixer Ca La Peirona. El seu marit, que treballava en una empresa des de feia 24 anys, va deixar la feina per ajudar-la: s’encarregaria del menjador. Actualment, el seu fill, Joan Maria està amb la mare a la cuina.

Ca La Peirona és un restaurant familiar, situat a “la Riba” –un balcó a la serra de la Mussara- de la població de Vilaplana, al mateix peu de la muntanya. A l’agost de 1999, el matrimoni Mestre inaugurava un restaurant al poble, que ocupa els baixos de la seva casa pairal. Van adequar el que abans havia estat l’estable, en un rústic menjador, que conserva la pedra vista i les bigues de fusta; un espai agradable i acollidor, per uns 35/40 comensals. El nom de l’establiment respon a què l’àvia vivia a La Musara en un Mas que es deia del Peiró, per una pedra molt grossa que servia de fonament, i li dèiem La Peirona.

La Maria Mercè, aviat va superar les primeres dificultats dels ingredients i les quantitats, i ara té la mà trencada en preparar exquisides elaboracions de la cuina tradicional catalana. Certament una cuina senzilla, de poble, casolana, però amb tots els sabors i olors que donen els xups-xups i les hores als fogons.

Entre les especialitats, destaquen l’escudella catalana, 8,00; canelons casolans de carn, 8,00; macarrons amb formatge, 5,00; rovellons en temporada a la brasa o a la llauna, 10,00; caragols a la llauna, 12,00; bacallà gratinant, amb salsa de romesco o allioli, 14,00; espatlla de corder de llet al forn, 18,80, juntament amb el “xuleton” de vedella a la pedra, 23,00 i el filet de vedella a la pedra, 16,70; cassoleta de rap a la marinera, 17,00 i la carn de caça, estofat de porc senglar, 13,00, filet de cérvol adobat a la planxa, 13,00… En definitiva, plats de tota la vida i amb una bona relació qualitat/preu. Les postres es fan a la casa i el més típic i representatiu és el coc, presentat amb avellanes torrades, 3,50; i la crema catalana, 3,50, com es feia abans. I en temporada de Quaresma, el tradicional menjar blanc, 3,50. El restaurant treballa també molt bé el producte de temporada. Així, cal esmentar els bolets de tardor i l’oli d’oliva arbequina verge extra de la Cooperativa de Vilaplana condimentat amb espècie.

ROVELLONS

ROVELLONS

A la bodega tenen vins de les comarques tarragonines i d’altres D.O., unes 50 referències i com a vi de la casa n’ofereixen el Roureda jove, de Vilallonga, 8,00 euros.

Els caps de setmana convé reservar taula anticipadament, ja que habitualment està ple. A més de la carta tenen el menú cap de setmana per 23 euros tot inclòs, fins la beguda i el cafè, podent escolllir entre 3 entrants, 3 segons i 3 postres.

CANELONS

Especialitats

ENTRECOT DE VEDELLA

Especialitats

CREMA CATALANA

Especialitats

CA LA PEIRONA. Carrer Àngel Guimerà, 1. 43380 Vilaplana. Tel. i fax: 977 81 51 71. Horari: de 13,00 a 15.30 i de 21.00 a 22.30. Tanca diumenge nit, dilluns nit i dimarts tot el dia. Tanca per vacances 3 setmanes per juny i 1 setmana per Cap d’Any. Targetes de crèdit: 6000 i Visa. Serveis: Aire condicionat, música ambiental, aparcament.

Deja un comentario