LA XATONADA POPULAR DE CALAFELL SE CELEBRARÀ EL PROPER DIUMENGE 15 DE MARÇ

unnamed

 

Calafell es prepara per a viure un dels seus principals actes gastronòmics de l’any, la Xatonada Popular, que tindrà lloc el proper diumenge 15 de març a les rodalies de la Confraria de Pescadors d’aquesta localitat tarragonina. L’esdeveniment marcarà el tret de sortida a la 9a edició de les Jornades Gastronòmiques de l’Xató, que se celebraran de l’15 a l’29 de març i en què participaran restauradors del municipi per posar en valor un dels plats més emblemàtics d’aquest municipi.

A més d’excel·lents plats mariners, Calafell compta entre les seves especialitats gastronòmiques amb el famós xató. Aquesta amanida d’hivern està elaborada amb escarola, bacallà, anxoves, seitons, oliva arbequina i l’ingredient que li dóna un sabor únic: la salsa Xató. La recepta s’ha preparat tradicionalment en aquesta zona, però va ser el Mestre Xatonaire (Mestre de xató) Alfons Vidal, gastrònom del Vendrell (Restaurant Cal Tof) qui la va refer i va popularitzar de nou.

El xató, juntament amb la deliciosa salsa que li dóna nom (la salsa xató), s’ha convertit en tot un referent de la cuina catalana, la recepta ha anat passant de generació en generació amb nous fans que s’apunten cada dia per gaudir de aquesta prodigiosa amanida.

El seu origen no està en cap castell (château) ni de cap xef francès, sinó que està en el món de el vi. Una vegada que el brou estava a la punta i abans de ser tastat, es procedia a “aixetonar” la bota, una cerimònia de vital importància en tot el procés que consistia en posar una petita aixeta perquè el vi sortís. Aquest moment marcava l’inici de la festa de el vi nou, una celebració que anava acompanyada d’un menjar compost per ingredients salats, com és pescat (presents a les cases dels pagesos), servits amb les fulles de verdura de temporada d’hivern i amanits amb una salsa especial.

Així va sorgir el xató, un plat tradicional de la regió de l’Penedès i el Garraf que és de paternitat disputada, ja que en l’actualitat pràcticament totes les poblacions de la zona disposen d’alguna variant pròpia a la recepta.

La ‘salsa xató’ és el guarniment imprescindible d’aquesta amanida, ingredient que la transforma en un plat amb caràcter, original i amb molt sabor. Per elaborar-la, es trituren les ametlles, les avellanes i els alls fins aconseguir una pasta fina, moment en que s’afegirà el gran ingredient secret: la nyora o pebrot de romesco, que dóna a l’xató, a més del seu color, una essència única. La salsa que s’elabora a Calafell es diferencia de totes les altres perquè s’elabora amb l’all cru, el que li dóna un sabor inconfusible.

A més de la nyora, la recepta de el xató es completa amb pa fregit, pebre blanc i vermell, tomàquets, oli i vinagre. Aquest és l’ingredient principal de l’amanida més autèntica de Calafell, que s’acompanya amb bacallà, tonyina, anxoves i olives arbequines. La tradició calafellenca dicta que l’escarola no s’ha de menjar sola, ja que cal acompanyar-la amb aliments com mongetes o la botifarra negra.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s