Aquest llibre, de Jordi Bastart, publicat per Cossetània, recupera receptes, productes i begudes antigues que en molts casos són menges excepcionals de la nostra llarga i dilatada història a partir de cent propostes singulars de menjar i beure de la tradició catalana.
Hi trobareu begudes tradicionals, singulars, oblidades i recuperades, com la ratafia o la mistela; aiguardents com l’absenta, que feien somiar enmig d’un estat d’embriaguesa; receptes dels homes de mar —dels pescadors que amb quatre rampoines feien un plat—; de la gent de muntanya —dels pastors que adaptaven la cuina als productes de temporada o a allò que portaven al sarró—, o postres de marcada tradició àrab, de l’època en què els sarraïns ocuparen les nostres terres.
Salvaguardar el nostre passat és recuperar la memòria d’un país, en aquest cas per mitjà de la gastronomia, que va lligada a tots els sentits: gust, olfacte, vista, oïda i tacte.
Jordi Bastart i Cassé. Escriptor i fotògraf, regenta l’empresa Turismo Verde, SL. A més d’escriure articles per a revistes de viatges, redactar projectes d’espais com a centres d’interpretació i dirigir durant set anys les guies QF? de La Vanguardia, ha publicat una vuitantena de guies de viatge tant de passejades per a la mainada com de ciutats d’Europa o de diferents indrets d’Espanya. Ha col·laborat durant 20 anys en el programa Gente Viajera d’Onda Cero Radio. L’any 2001 la Generalitat li va concedir el premi al millor llibre de promoció turística de Catalunya i el 2008 va rebre el Pica d’Estats pels seus treballs sobre les Terres de Lleida. Amb Cossetània Edicions ha publicat els llibres 50 cellers emblemàtics de Catalunya, 50 racons emblemàtics de Catalunya i 100 coses per fer a Catalunya, a banda de les guies Ruta del Cister, Terres de l’Ebre, Costa Barcelona, Terres de Lleida, Paisatges i Pirineus Barcelona, Els sabors de la terra i A tocar del cel.